Lazer Volante TT helmet

Lazer melancarkan helmet Volante TT mereka pada Julai lalu dengan tuntutan berani bahawa ia adalah yang terpantas yang pernah ada. Ketika dua bulan kemudian Primož Roglič dibuang dari jersi kuning Tour de France dengan Volante duduk di kepalanya, itu tidak seperti tuntutan yang menahan banyak air.


Maju cepat ke musim panas ini dan Roglič dan rakan sepasukan Jumbo Visma, Tom Dumoulin baru sahaja menunggang emas dan perak Olimpik dengan memakai Volante. Jadi sekarang tidak kelihatan seperti tuntutan keterlaluan.


Tetapi bagaimana dengan kita semua yang hanya boleh bermimpi menunggang Tour de France atau Sukan Olimpik. Teknologi Aero nampaknya jauh dari jangkauan dengan tanda harga tinggi dan perbincangan mengenai ujian terowong angin.


Perkara pertama yang saya perhatikan mengenai £ 299 Volante adalah betapa selesanya. Terdapat banyak pelindung (anti-bakteria) di dalam yang duduk dengan selesa di sekitar kepala anda. Seperti topi keledar jalan raya yang berkualiti tinggi, sistem penahan laras mikro menggunakan bingkai plastik yang mengelilingi kepala anda sehingga tekanan merata.

Terdapat juga lima sentimeter pergerakan ke atas dan ke bawah di belakang, memberikan pilihan untuk tepat di mana bahagian belakang kepala anda berada.


Tali dagu nipis dan ringan dan menyentak rahang dan bawah dagu. Grommet yang mengikat tali sebelum berlari di bawah dagu anda bebas dari pengapit yang bermaksud mudah meluncur ke atas dan ke bawah dan oleh itu mudah untuk memasukkannya ke tempat yang betul, yang kebanyakannya berada di bawah setiap telinga.
Terdapat ‘poket’ kecil di bahagian belakang di mana penutup plastik membungkus di bawah helmet – cukup besar untuk memuat ekor kuda kecil. Walaupun anda mesti menggerakkan sistem pengekalan ke bawah dan terlebih dahulu.


Semua ciri sesuai ini harus meyakinkan anda dari sudut keselamatan, dan keselesaan belum dikorbankan dalam mengejar kepantasan.

Anda mungkin menyedari terdapat sedikit pengudaraan. Dua lubang kecil di bahagian depan ditutup ketika visor di tempatnya, sehingga tidak ada gunanya dengan visor. Saya menggunakannya semasa gelombang panas dan hanya memanas ketika berdiri, menunggu untuk memulakan. Sebaik sahaja saya mula menunggang, panas dapat dikawal. Ia masih hangat, tetapi tidak selesa sehingga lebih dari 30 minit usaha TT yang sukar.


Mungkin ciri terbaik Volante adalah pelindung penutup. Ia sangat besar – sekitar 10cm di bahagian depan kedua belah hidung – dan memberikan penglihatan yang sangat baik. Ini melingkari topi keledar sehingga apabila anda melihat ke belakang kedua bahu (walaupun bukan sesuatu yang anda lakukan secara teratur di TT) tidak ada yang mengaburkan penglihatan anda. Ini bermakna anda dapat melihat ke belakang ketika anda perlu tanpa perlu memusingkan badan terlalu jauh dan mengganggu aliran udara.


Visor terpasang dengan empat magnet, dua di depan dan dua di kedua sisi di belakang. Ia berbentuk dengan baik sehingga turun dan masuk, melilit kontur pipi dan rahang anda. Menjaga segalanya sebaik mungkin.
Manfaat visor yang sangat rendah adalah membantu aliran udara di sekitar bahagian kepala, bukan hanya di bahagian atas. Walaupun liputannya tidak naik, walaupun kami tidak dapat mengujinya dalam cuaca dingin.

Seperti biasa kami tidak dapat mengesahkan tuntutan aerodinamik kerana kami tidak menguji kit di trek atau di terowong angin. Ya helmet terasa pantas tetapi kami hanya menunggangnya dengan gear TT dengan basikal TT. Cara membandingkannya dengan helmet TT yang lain lebih sukar untuk dinilai, dan juga akan berbeza antara individu.


Walaupun Volante bekerja untuk saya, itu tidak selalu bermaksud ia akan berfungsi untuk anda. Kedudukan adalah segalanya. Manfaat aerodinamik helmet TT dapat turun ke posisi penunggang individu, dan satu helmet dapat menghasilkan ukuran yang sangat berbeza pada pelumba yang berbeza. Atau dengan penunggang yang sama menunggang di kedudukan yang berbeza.


Namun Lazer mendakwa ia adalah helmet yang diuji pada pelbagai manekin dan dengan maklum balas penunggang pro dengan fokus pada aliran udara di jalan raya, bukannya terowong angin. Bermakna ia sesuai untuk pelbagai jenis pelumba.


Panjang ekor adalah faktor di sini. Volante mempunyai ekor panjang sederhana, jauh lebih pendek daripada pendahulunya iaitu Wasp. Tetapi ekor panjang sederhana pun perlu ditarik sedekat mungkin di antara bilah bahu penunggang untuk berfungsi dengan baik. Lihatlah kedudukan Tom Dumoulin di bawah untuk melihat contoh yang baik dari ini.

Sekiranya anda tidak dapat menarik kepala ke dalam dan ke bawah di antara bahu anda (memusingkan kepala anda) dan dengan itu menyimpan ekornya ke dalam, anda mungkin lebih baik menggunakan topi keledar yang berbeza. Tujuannya adalah untuk menjaga jarak antara bahu dan hujung topi keledar sekecil mungkin sehingga udara mengalir ke bahu anda.
Panjang Volante dari depan ke belakang ialah 35cm. Lebarnya setanding dengan topi keledar jalan raya. Kami mengukurnya pada 21.7cm berbanding 21.4cm untuk MET Trenta. Volante duduk sedikit lebih tinggi apabila diukur duduk di permukaan rata (tanpa visor), kira-kira 15.3cm dari permukaan ke bahagian atas topi keledar.